Co s defektem pneumatiky? Znáte všechny možnosti?

Nejen při letních výletech nás na silnicích může potkat celá řada nepříjemností. Jednou z nich je také defekt některé z pneumatik vašeho vozu. Není to sice většinou nic opravdu fatálního a šikovný motorista si s tím dokáže na místě poradit i sám. Přesto se ale jedná o komplikaci, kterou vysloveně potkat chce jen málokdo.

Znáte aktuální možnosti, jak takovou situaci řešit? Důležitá je prevence. Už v autoškole se učí, že před zahájením jízdy by řidič měl prohlédnout svůj vůz. A součástí takové kontroly by měla být i kontrola tlaku pneumatik. Defektu totiž velmi pomáhá podhuštění, přetížené vozidlo a pak samozřejmě také věci jako nekvalitní povrch vozovky nebo nešetrné parkování u obrubníku. Když vás defekt potká při jízdě, co nejdříve pozvolna zastavte. Nebrzděte prudce, tím byste stav pneumatiky jen zhoršili. Snažte se samozřejmě vybrat bezpečné místo k zastavení. Zapněte varovná světla, nasaďte reflexní vestu a před započetím jakýchkoliv dalších kroků označte své vozidlo výstražným trojúhelníkem. Kvůli poškozené pneumatice přece nestojí za to dostat se do většího ohrožení.

Pak už máte na výběr několik možných postupů:

Rezerva jako klasické řešení

Ačkoliv již nějakou dobu není rezervní kolo povinnou součástí výbavy vozu, jde rozhodně o to nejklasičtější, které by neměl zavrhovat žádný řidič. Trochu se u něj možná zapotíte, odměnou vám ale bude možnost pokračovat v jízdě v podstatě bez omezení. Rezervním kolem navíc vyřešíte i případné složitější defekty. Velkou nevýhodou je ale fakt, že také o svou rezervní pneumatiku musíte pečovat v rámci prevence, tedy i u ní je dobré sledovat tlak a celkový stav.

Pomoc na telefonu

Pro vás jednodušší, ale časově možná náročnější variantou je asistenční služba. Jednoduše zavoláte asistenční službu, kterou máte například jako součást svého povinného ručení, a prostě počkáte na příjezd technika. Po výměně můžete klidně pokračovat v cestě, a jediným škraloupem tak může být případné delší čekání na příjezd mechanika.

Lepící sady

Tato varianta není přímo opravou jako takovou, ale umožní poměrně bez velké námahy pokračovat v jízdě. Tato lepidla dokáží defekt utěsnit a umožní pneumatice za jistých omezení dále fungovat. Lepidlo se aplikuje do pneumatiky ventilkem, následně je nutné pneumatiku dofouknout (kompresorem či sprejem s tlakovým vzduchem), a po roztočení kola se lepidlo přichytí na vnitřní obvod pneumatiky, čímž dojde k celkovému utěsnění celého obvodu. Po tomto zásahu se můžete opět rozjet, ale neměli byste přesáhnout rychlost 80 km/h a pneuservis by se rychle měl stát jedním z vašich nejbližších cílů.

Run-flat pneumatiky

Zajímavou alternativou, která vás při defektu ochrání před složitými opravami, je tzv. run-flat technologie. Zjednodušeně řečeno jde o pneumatiky se zesílenými bočnicemi, které v případě defektu ochrání pneumatiku před úplnou deformací. Jako řidič tak získáte možnost dojet do pneuservisu bez nutnosti vašeho přímého zásahu v místě defektu. V podstatě si nemusíte umazat ruce k tomu, abyste mohli dále pokračovat. Mějte ale na paměti, že run-flat technologie umožňuje v případě defektu maximální rychlost 80 km/h, maximální dojezd cca 80 km a je nutné mít pneumatiky s touto technologií na všech čtyřech kolech. Vzhledem k vyšší pořizovací ceně těchto pneumatik tak sice jde o bezpečné a jednoduché řešení, ale také finančně poměrně náročné.

Pneumatiky s těsnící vrstvou

Pokud vás setkání s defektem na silnici budí ze snů, možná je pro vás alternativou pořízení speciálních pneumatik se zvýšenou odolností. Tyto pneumatiky již z výroby obsahují speciální těsnící hmotu, která je rovnoměrně a dokonale rozložená k pneumatice a po celou dobu udržuje vysokou elasticitu. Tyto pneumatiky jsou logicky nákladnější, vyšší cenou ale získáte větší pocit bezpečnosti a bezstarostnosti vůči možnému defektu.

 

Jak vidíte, možností, jak předcházet nebo se vypořádat s defektem pneumatiky, je celá řada. Vždy samozřejmě záleží na vaší preferenci nebo finančních možnostech, důležité ovšem je, že dnešní doba přináší i řidičům velké možnosti jak řešit nepříjemné situace.