Letní servisní kontrola před dovolenou

Jak připravit své auto na dovolenou?

Slunečné počasí a stoupající teploty jsou jasnou předzvěstí blížících se letních dovolených. Opět vyrazíme relaxovat, poznávat a objevovat do všech koutů světa. Stále řada z nás dává přednost cestě na dovolenou vlastním autem před letadlem nebo autobusem. Je to pohodlné, člověk je ve svém známém prostředí. Můžete si užít svobodu toho kam a kdy pojedete a kde se zastavíte. Kromě svobody mnozí ocení i možnost si zabalit podstatně více věcí než třeba do letadla. Výhody jistě znáte nejlépe, ale má to taky své mouchy, které jsou spojené především s technickým stavem vozu.

Víte, jak své auto správně připravit, abyste cestu s ním bez obtíží zvládli?

Pakliže vaše auto nedávno prošlo kontrolou STK, pravděpodobně letošní dovolenou s tímto vozem zvládnete naprosto v pohodě. Předpokládejme také, že motor vašeho auta je ve skvělé kondici. Přesto stále zbývá spousta věcí, na které je potřeba brát zřetel.

Zaměřte se na těchto 6 oblastí:

  • Stěrače a světla
  • Provozní kapaliny
  • Pneumatiky
  • Baterie
  • Klimatizace
  • Povinná výbava

Stěrače a světla

Jasně, můžete se inspirovat slavnou filmovou scénou z filmu Vrchní, prchni, kde je názorná ukázka kontroly stěračů a ostřikovačů. Raději se ale na své stěrače a světla podívejte pořádně. Pokud byste se dostali na cestu, nad kterou ráda poletují hejna hmyzu, nebo kdyby Vám po cestě temným lesem zhasla světla, mohli byste si nedůkladnou kontrolu před cestou zbytečně vyčítat.

Provozní kapaliny

Nejen Vy byste měli dodržovat pitný režim, abyste byli schopni bezpečně zvládnout i dlouhé cesty. Také Váš vůz potřebuje dostatečné zásoby kvalitních kapalin. Věnujte tedy pozornost stavu motorového oleje, ale také brzdové kapaliny, chladicí kapaliny nebo třeba vody do ostřikovačů. Vždy je dobré, si alespoň destilovanou vodu vézt s sebou a není od věci si přibalit i vodu do ostřikovačů a motorový olej. Sice je dnes můžete pořídit na skoro každé benzínce, ale štěstí přeje připraveným, a nikdy nevíte, co Vás na cestě potká.

Pneumatiky

Abyste se dostali opravdu až do svého cíle, potřebujete mít v dokonalém stavu svá kola. A především pneumatiky. A to včetně té rezervní. Uniknout Vašemu pozornému oku by tak neměl stav dezénu vašich pneumatik a tlak v nich. Stav Vašich pneumatik opravdu není radno podceňovat. Nejen, že bez nich daleko nedojedete, ale špatně natlakované pneumatiky nepotěší ani Vaši peněženku kvůli neoptimální spotřebě paliva.

Baterie

Někteří z vás určitě už na vlastní kůži zažili, jakým šprýmařem dokáže být autobaterie. Potřebujete rychle odjet, ale ona se přes noc vybila a najednou nenastartujete. Aby se Vám podobné příhody vyhnuly na cestách, prověřte si raději, v jakém stavu Vaše baterie je. Není snazší způsob, jak se vyhnout zbytečným starostem.

Klimatizace

Je léto. Teploty jdou nahoru. A i když jedete k moři za zchlazením, tak v autě bude pořádné teplo i tam. Proto je dobré mít klimatizaci připravenou i na ty nejteplejší okamžiky. Prověřte tedy náplň klimatizace, případně ji vyčistěte, ať si užíváte příjemného chladu bez doprovodu nepěkných vůní.

Povinná výbava

Před cestou byste si měli zjistit, jaké jsou konkrétní požadavky pro povinnou výbavu v každé zemi, přes kterou pojedete. Požadavky jednotlivých zemí se často liší jen v drobnostech, ale je lepší se vyhnout zbytečným nepříjemnostem, když Vás ve Francii zastaví silniční kontrola a Vy například nebudete mít alkohol tester. Zvláštní pozornost věnujte  obsahu Vaší lékárničky, i když přejeme, aby Vás nutnost ji použít nikdy nezastihla, i takové nepříjemnosti Vás na cestách mohou potkat. O to víc potom oceníte její úplnost a nepřekvapí Vás třeba zhoršená funkčnost prošlých obvazů.

 

Toto jsou ty nejzásadnější věci, na které si dát před cestou na dovolenou opravdu pořádný pozor. Kontrolu můžete do jisté míry provést sami, ale pokud chcete mít naprostou jistotu, že jste před cestou nic nepodcenili, využijte třeba právě naši nabídku na Letní servisní prohlídku před dovolenou, kterou pro Vás AZ SERVIS připravil. Nejen, že Vaše auto bude prohlédnuto důkladně a profesionálně, součástí takové prohlídky je také kompletní diagnostika s výpisem paměti závad. Budete tak přesně vědět, v jakém stavu Vaše auto je také zevnitř. A můžete si užít skutečně klidnou dovolenou i se svým vozem.

Letní servisní prohlídku před dovolenou objednávejte přes kontaktní formulář na náš servis nebo na telefonním čísle: 513 077 777

Speciální cena za Letní servisní prohlídku před dovolenou je 249 Kč.*

*Speciální cena prohlídky je platná do 31.8.2018

SOUTĚŽ o Letní servisní prohlídku před dovolenou je UKONČENA. Výherci gratulujeme!

Zadání a průběh soutěže si můžete prohlédnout na naší Facebookové stránce: AZ SERVIS, a.s.

Kompletní pravidla soutěže naleznete zde: Pravidla – Soutěž o Letní servisní prohlídku před dovolenou.

 

Hodně štěstí na Vašich cestách přeje AZ SERVIS!