Mýty a legendy o bezpečnosti velkých aut

Velká, nebo malá, všichni si své auto vybíráme podle vlastních potřeb. Někomu vyhovuje, když může zaparkovat i na těch nejmenších místech s malým autem. Jiný zase spíše ocení spoustu prostoru, který nabízí například auta třídy SUV. A další skupině je to tak trochu jedno. Hlavně ať to není moc malé, nebo moc velké. Každý má jednoduše k volbě auta své důvody.

Občas ale slýcháme argumenty, které jsou ve své podstatě mýty a polopravdy. Jedním z nich je tvrzení, že čím větší auto je, tím je také bezpečnější pro cestující. Velká auta můžou být při krizové situaci k řidiči ohleduplnější, ale rozhodně to není pravidlo. Určitě není dobrý nápad vybírat bezpečné auto pouze podle velikosti. Proč? Podívejme se na pár faktů.

Velký neznamená bezpečný

Velké auto má přirozeně víc materiálu, který v případě střetu dokáže absorbovat náraz. To je nepopiratelná pravda. O to překvapivější je zjištění, se kterým přichází ve svých výzkumech americká Insurance Institute of Highway Safety. Z analyzovaných dat totiž vyplývá, že s velikostí auta úměrně neklesá počet fatálních případů při nehodách. Paradoxně je v tomto ohledu kategorie největších aut třídy SUV srovnatelná s běžnými osobními auty střední velikosti.


zdroj: přeloženo z Mechanic Stack exchange
Jak je to možné? Důvodů může být několik. Velkou roli v otázce bezpečnosti má údržba a opotřebení materiálu. Například takový ztrouchnivělý podvozek jeepu se v kolizi nemůže rovnat se zbrusu novým sedanem. Tím se také dostáváme k dalšímu důležitému údaji – roku výroby. Tento údaj je z hlediska bezpečnosti vozidla mnohem důležitější než jeho rozměr. Za posledních sedm let totiž rapidně stoupla bezpečnost vozidel při nárazu. Důvodem je velmi rychlý rozvoj technologií zaměřených spíše na bezpečnost pasažérů než na pouhý výkon.


zdroj: přeloženo z Mechanic Stack exchange
Pokud si tedy budete někdy vybírat automobil kvůli skutečnému bezpečí, které dokáže poskytnout, nezapomeňte si zjistit i další informace o vozidle, například rok výroby. Nebo si pořádně proklepněte, jak bylo udržované. Jak jsme si totiž dnes ukázali, na velikosti fakt nezáleží.