Nečekejte na pomalé utonutí aneb jak se dostat ven při pádu vozu do vody

Letní dny většinou rádi trávíme u vody. Můžeme se zchladit, užíváme se pohodového relaxu. I v létě jsou ale okamžiky, kdy vodu nechceme ani vidět, natož cítit na svém těle. Jednou z takových situací je například ta, kdy z nějakého důvodu skončíte i se svým vozem v nějakým rybníku, jezeře nebo hlubší řece. Co ale dělat, aby tahle koupel nebyla vaše poslední?

Do vody autem nemusíte sjet jen kvůli tomu, že už se nemůžete dočkat pořádného osvěžení v parném letním odpoledni. Může se stát, že vám do cesty skočí nějaké zvíře nebo balon od plážových volejbalistů. Leknete se, strhnete volant a už se mácháte. Je zcela v pořádku v takové situaci začít panikařit, protože nejde zrovna o příjemný zážitek. Důležité ale je si uvědomit, že v tento moment se musíte spolehnout nejvíce sami na sebe.

Zapomeňte tedy na vytáčení čísel tísňové linky, hasičů nebo babičky. Nejdůležitější v tento moment je snažit se z vozu dostat co nejrychleji, ideálně tedy ještě před tím, že auto klesne pod hladinu. Pod vodou totiž na vůz působí obrovský tlak, který zněmožňuje otevření dveří a oken, a to už je situace velmi kritická. Potopení vozu trvá v průměru asi 30 – 60 sekund, právě tuto dobu tak máte na záchranu svého života. A není to popravdě až tak složité.

Důležité je zachovat chladnou hlavu (to se samozřejmě snadněji řekne, než udělá). Právě to vám umožní se zcela soustředit na to dostat se z auta před ponorem. Hned, jak dopadnete na hladinu, se tedy odpoutejte a otevřete okénko. Při zaseknutí bezpečnostního pásu použijte něco ostrého na jeho přeřezání, u porouchaného okna použijte své nohy pro jeho vykopnutí nebo použijte nějakou věc, kterou okno rozbijete. Rozbitým okénkem se pak provlékněte, a jste z toho venku v podstatě za pár vteřin.

Co ale když nejste v autě sami? V době dovolených samozřejmě cestujeme také se svými dětmi, manželkami, milenkami nebo jinými rodinnými příslušníky. V momentě, kdy osvobodíte sebe, pomozte nejstaršímu dítěti, či manželce, které poté můžete podávat mladší děti, a utvoříte tak efektivní záchranný tým. Je tedy důležité zde postupovat s rozmyslem a postupně takto z vozu dostat všechny pasažéry.

Když se ale nestihnete z vozu dostat ještě před potopením pod hladinu, nezoufejte, stále je zde ještě poměrně jednoduchý návod, jak z toho vyplavat. Ještě nad hladinou uvolněte dveřní zámky, dovřete okénka, odepněte pásy a chytněte kliku dveří (toto musí udělat všichni cestující ve voze). Dveře ještě neotvírejte, ale buďte připraveni. Během toho, kdy se interiér auta plní vodou, se postupně také vyrovnává tlak vnitřku a okolní vody. A v momentě, kdy je auto již téměř plné vody, se zhluboka nadechněte, otevřete dveře a vyplavte na hladinu. Samozřejmostí je také zde zachovat klid, ať už jste v tom sám, nebo jste se namočili ve více lidech.

Ve všech případech bohužel není prostor pro záchranu majetku. Lidský život má v tomto případě opravdu větší hodnotu, proto svoji pozornost vždy věnujte záchraně své a svých případných spolucestujících. Jakmile jste na břehu, teprve začněte řešit policii, hasiče, záchranku a samozřejmě také pojišťovnu.